Selecteer een pagina

Rijan van Leest

Eerste reserve (2018)

Over Rijan

Rijan van Leest (1980) is freelance journalist voor o.a. BN DeStem (De Persgroep). Ze schrijft ook regelmatig mee aan sportperiodieken, zoals Sport Leeft! en Helden – wielersport in Brabant. Ze studeerde Sport, Economie en Communicatie (SPECO) in Tilburg en werkte daarna enkele jaren als docent economie.

Eerste reserve is haar debuutroman. Daarover vertelt ze: ‘Het verhaal zat al jaren in mijn hoofd, maar het kwam maar niet op papier. Telkens als ik ervoor ging zitten, drukte ik na vier regels weer op de backspace-knop. Daar kwam verandering in toen ik aan de Schrijversacademie de opleiding “Romans en korte verhalen” volgde. Ik kreeg meer vertrouwen en leerde dat je “gewoon” moet doorschrijven. Je kunt er beter voor zorgen dat je wat te schrappen en te verbeteren hebt, dan dat je scherm wit blijft.’

Voor het verhaal liet ze zich inspireren door het dorp uit haar jeugd: Moerdijk, dat voor de afsluiting van het Haringvliet een echt vissersdorp was. ‘Het dorp in Eerste reserve is ook een vissersdorp, maar heeft zich gedurende het schrijfproces zo gevormd, dat het weinig overeenkomsten meer heeft met het Moerdijk van deze tijd. Qua historie hebben de dorpen nog wel overeenkomsten.’ Ook de natuur in de Hollandse Delta en voetbal vormden twee grote inspiratiebronnen.

Boeken

“Een vlucht ganzen naderde. Ganzen hoorde je alleen als er verandering op komst was, geloofde Simon. Ze gaven hoop in bange dagen, ze brachten onrust in goede tijden.”